COOL – Iets voor jou?

Yvonne van de Ven is gecertificeerd leefstijlcoach en is bevoegd om het COOL-programma te geven. Dit is leefstijlcoaching in groepsverband. COOL staat voor Coaching Op Leefstijl.

CooL: een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

Het CooL programma volgen wat houdt dat in?

Afvallen en op gewicht blijven is niet makkelijk. Dat komt omdat er overal eten en drinken is om ons heen. Maar ook omdat we steeds meer apparaten en services hebben die ervoor zorgen dat we niet meer hoeven te bewegen. En we hebben meer stress omdat we zoveel verwachten van onszelf en van elkaar.
Wist je dat stress ook een slechte invloed heeft op je gewicht? En slaapgebrek ook? Als je last hebt van stress en vermoeidheid, slaat je lichaam meer vet op. Bovendien krijg je meer zin in zoetigheid en je hebt juist minder zin in gezond eten klaarmaken of bewegen. En als je weinig beweegt, slaap je weer slechter.
Stress, vermoeidheid, eetgewoontes en bewegen hebben dus met elkaar te maken. Daarom is het zo belangrijk dat je bij het afvallen echt je gewoontes aanpast. Anders verdwijnen je goede voornemens langzaam in de dagelijkse drukte en lukt het weer niet.

CooL is verzekerde zorg

Ben je echt te zwaar geworden, dan zou je daar last van kunnen krijgen. Omdat je niet meer lekker in je vel zit. Maar ook omdat je extra risico’s loopt op gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Om die reden is er een programma in de basis zorgverzekering opgenomen: de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Wil je iets doen aan je gewicht en je gewoontes en vindt je huisarts dat ook een goed idee? Dan is het CooL programma misschien iets voor je. Dat is zo’n ‘GLI’.
Waarom doen mensen mee met het CooL programma?

Het programma

Iedereen die wil afvallen heeft zijn eigen redenen. In het programma CooL staan jouw persoonlijke doelen centraal. Je hebt een eigen leefstijlcoach die twee jaar jouw gids blijft. Je geeft elkaar steun en inspiratie in groepsbijeenkomsten, maar hebt ook gesprekken apart met je leefstijlcoach. Je leert hoe je lichaam en je brein werken, kiest gewoontes die bij je passen en gaat die trainen. Zo kom je steeds dichter bij je doel.
De eerste 8-9 maanden zie je elkaar vaker. Daarna ga je langzaam zelf de regie nemen. Tegen die tijd heb je daar alle vertrouwen in. Daar vind je veel informatie en kun je bijhouden hoe het gaat.

Hoe kun je meedoen?

Om deel te nemen aan een CooL programma met vergoeding van je zorgverzekering, moet je aan een aantal kenmerken voldoen. Je moet 18 jaar of ouder zijn, maar ook een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger hebben. Ook als je een BMI van 25 of hoger hebt kun je in aanmerking komen, maar dan alleen als je een verhoogd risico hebt op diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Je huisarts beoordeelt met je of het programma geschikt is voor je en verwijst je dan door. Kortom: maak een afspraak met je huisarts als je denkt dat het CooL programma iets voor je is.

Wordt het volledig vergoed?

Het Cool programma wordt volledig vergoed vanuit de basis verzekering, Er geldt geen eigen risico. Yvonne is geregistreerd leefstijlcoach en voldoet aan alle eisen die door de zorgverzekeraar worden gesteld.

Cool: COaching Op Leefstijl | Centrum voor bewustzijn en bewegen